Eksisterende drosjesentraler må ha fått godkjenning fra fylkeskommunen innen 1. mars 2025.
Søknad sendes inn via søknadsskjema: Søknad sentralløyve
3 vilkår for å kunne få sentralløyve:
- fast og varig virksomhet i Norge
- god vandel
- tilfredsstillende økonomisk evne
Fast og varig virksomhet i Norge
Det betyr at et foretak må opprettes i Enhetsregisteret med foretaks- og organisasjonsnummer, før søknaden kan fylle ut. Foretaket opprettes på Brønnøysundregisteret sine nettsider.
God vandel
Vandelsattest søkes hos politiet. For å oppfylle krav til god vandel må daglig leder ikke være fradømt retten til å drive næringsvirksomhet eller være ilagt straff for en alvorlig lovovertredelse, herunder på det handelsmessige område.
Dersom daglig leder er dømt for noe eller har fått forelegg, må kopi av dommen/forelegget vedlegges søknaden. Kontakt aktuell domstolen eller aktuelt politidistrikt for å få kopi av dom/forelegg.
Tilfredsstillende økonomisk evne
Når foretaket søker om sentralløyve, skal det leveres attest for skatt og merverdiavgift («skatteattest») og bekreftelse fra Konkursregisteret for foretaket.
Det må stilles garanti for sentralløyve, og garantierklæringen må ha en kroneverdi tilsvarende 27 000 euro. I perioden 1. januar - 31. desember 2025 er garantisummen etter avrunding satt til 317.000 kr for sentralløyve.
Garanti må være mottatt fra garantist, før kan fylkeskommunen kan behandle søknad om sentralløyve.
Garantisum i norske kroner (NOK) fastsettes årlig av Samferdsels-departementet.
Drosjesentralens plikter
Endringen i lovverket innebærer at drosjesentralen pålegges en rekke plikter, for eksempel å føre opplysninger om:
- Løyvehavere som er tilsluttet sentralen og løyvehaverens sjåfører. Sentralen må ha oversikt over alle drosjer, løyvehavere og tilhørende taksameter.
- Løyvenummer og registreringsnummer på drosjene
- Opplysninger om taksameter inkludert serienummer på taksameteret. All betaling for drosjeturer må registreres i taksameter hos drosjesentralen.
- Antall drosjer tilgjengelige til enhver tid, og de geografiske områder de dekker.
- Sentralen må samle inn og lagre informasjon om drosjeturene, som posisjon og pris. Videre skal drosjesentralen samle inn og lagre en rekke opplysninger som sentralen skal innrapportering til ulike myndigheter.
- Antall drosjer som er utstyrt for transport av funksjonshemmede. Sentralen plikter å ha et tilbud til transport av funksjonshemmede, men kan samarbeide med andre sentraler om dette.
- Sentralen plikter også å ha en klageordning for kunder.
Videre skal drosjesentralen samle inn og lagre en rekke opplysninger som sentralen skal innrapportering til ulike myndigheter.
Andre regler
- Daglig leder: Sentralen må ha en daglig leder.
- Drosjeløyve: Alle som vil kjøre drosje må være tilknyttet en drosjesentral.
- Meldeplikt: Hvis du vil drive drosjesentral i flere fylker, må du melde fra til de aktuelle fylkeskommunene.
- Tilsyn og sanksjoner: Løyvestyresmakten fører tilsyn med drosjesentralene og kan pålegge retting dersom sentralen ikke oppfyller kravene i lovverket. Dersom pålegget ikke følges innen fristen, kan løyvet bli trukket tilbake.
Hva skjer etter at en har søkt?
Når søknad om sentralløyve er mottatt, vil fylkeskommunen der foretaket ditt er registrert, gjennomgå søknaden og se om alle vilkårene er oppfylt.
Er vilkårene oppfylt, vil foretaket få tilsendt et vedtak om sentralløyve. Før sentralløyvet kan utstedes, skal et behandlingsgebyr på kr 3 700,- betales til fylkeskommunens innen en oppgitt frist.
Mer informasjon
Du finner mer detaljert informasjon om de nye reglene her: