23.–24. oktober 2025, Slottsfjellmuseet i Tønsberg
For tredje gang samler vi fagpersoner, forskere og interesserte for å utforske arkeologisk geofysikk i Norge. Etter vellykkede samlinger i Stavanger i 2021 og Oslo i 2023 møtes vi denne gangen på Slottsfjellmuseet i Tønsberg. I år har vi endret seminartittelen fra Georadarseminaret til ARGIN – Arkeologisk Geofysikk i Norge for å favne et bredere spekter av metoder innen arkeologisk geofysikk.
Hvem passer seminaret for?
Seminaret er åpent for alle med interesse for arkeologisk geofysikk, enten du er arkeolog som jobber innen geofysisk prospektering, er saksbehandler, feltarkeolog i en fylkeskommune eller et museum, eller fortsatt studerer – alle er velkomne! Med få utdanningstilbud innen arkeologisk geofysikk, men økende bruk i forskning og forvaltning, håper vi at ARGIN Seminar kan bli en fast møteplass for kunnskapsdeling, nettverksbygging og faglige diskusjoner.
Program og temaer
Vi inviterer til å holde innlegg som tar for seg hvordan geofysiske data kan brukes i norsk arkeologi og kulturminnevernet. Temaene kan inkludere, men er ikke begrenset til:
• Metoder og metodeutvikling: Hvilke geofysiske metoder fungerer best i Norge, og hvilke har potensial for videre utvikling? Vi ønsker bidrag om både velkjente og mindre brukte metoder, samt innovasjoner som kan gi bedre resultater.
• Arkeologisk geofysikk i kulturminnevern: Hvordan kan vi bruke geofysiske undersøkelser til å oppdage, beskytte og forvalte kulturminner mer effektivt? Del erfaringer og utfordringer fra forvaltningen, hvordan geofysikken kan integreres bedre i beslutningsprosesser.
• Forskningsprosjekter: Har du jobbet med et prosjekt der arkeologisk geofysikk har spilt en viktig rolle? Vi ønsker å høre om både suksesser og erfaringer, enten det gjelder metodikk, resultater eller samarbeid på tvers av fagfelt.
• Utfordringer og erfaringer med bruk av arkeologisk geofysikk: Hva er de største utfordringene med å bruke geofysiske metoder i norsk arkeologi? Er det forhold som vanskelig jordsmonn, tolkning av data eller økonomiske begrensninger?
• Resultatbørs: Har du spennende funn å dele? Vi setter av tid til å vise frem konkrete resultater fra arkeologisk-geofysiske undersøkelser, med fokus på hva dataene faktisk forteller oss – og hvordan vi kan bruke dem videre.
Vi inviterer
Vi ønsker spesielt å invitere fagpersoner som jobber med arkeologisk geofysikk i forvaltningen. Vi vet at det gjøres mye godt arbeid, og dette er en anledning til å utveksle erfaringer og diskutere hvordan vi kan styrke fagfeltet sammen.
Vi er også spesielt interessert i innlegg som tar for seg sjeldent brukte geofysiske metoder, f.eks. magnetometri, elektrisk resistivitet og elektromagnetisk induksjon. Finnes det teknikker vi burde bruke mer i Norge? Kan vi lære av erfaringer fra andre land? Dette er en unik mulighet til å løfte frem alternative tilnærminger og diskutere hvordan de kan tilpasses norsk kontekst.
Vil du holde et innlegg?
Skriv tittelen på innlegget ditt i påmeldingen innen 31 august.
Hver presentasjon har en varighet på 20 minutter.
Praktisk informasjon
Seminaret er gratis, men deltakere må selv dekke utgifter til reise, overnatting og middag. Vi ser frem til å ønske dere velkommen til Tønsberg og til et spennende og lærerikt seminar!
Tidsplan:
Det vil være mulig å ankomme torsdag formiddag. Mer detaljert informasjon sendes direkte til påmeldte i begynnelsen av september.
Påmelding:
Vi ber deltakere til å registrere seg innen 31. august 2025.
Vennlig hilsen arrangementskomiteen:
Petra Schneidhofer og Christer Tonning fra Vestfold fylkeskommune, og Knut Fossdal Eskeland fra Telemark fylkeskommune.
For spørsmål ta kontakt.
Prosjektleder og rådgiver. Utdannet geoarkeolog med doktorgrad i arkeologisk prospektering. Ansvarlig for utforskning og videreutvikling av geofysiske metoder i kulturminnevernet.