Kun tre måneder etter at Vestfoldplanen ble vedtatt sender fylkeskommunen ut planprogrammene for fem regionale planer på høring, i tillegg til to strategier som er i arbeid.
Det er med andre ord ikke stillstand på kontorplassene på fylkeshuset i Tønsberg. Alle som ønsker å se at Vestfold utvikler seg skal vite at ambisjonene også er til stede blant de ansatte i fylkets administrasjon.
«Vi er en unik region med seks robuste kommuner og et felles bo- og arbeidsmarked. Det gjør at vi kan få til mye i fellesskap. Selv om kommunene er unike, har vi felles utfordringer og muligheter. Jobber vi sammen kan vi få til mer enn hver for oss.»
- Silje Vaadal, direktør for samfunnsutvikling
Snekrer planer på tvers
Når regionale planer enten skal lages eller revideres er det viktig at samfunnet får si hva de mener om både prosessen og sluttproduktet. Og når det er snakk om hele fem planer samtidig, kan det fort bli litt for mye for kommuner, lag og foreninger som ønsker å komme med innspill. Derfor har fylkeskommunen tatt noen grep for å gjøre det litt lettere.
Ett av grepene er å arrangere planverksteder, der du kan komme med innspill til alle de fem planene samtidig. Hvert planverksted er tenkt å ha ett felles tema. Det første verkstedet fant sted 27. mars, og her var verdiskaping/næring gjennomgangstemaet. Deltakerne kom fra kommuner, næringsliv, lag og foreninger, og alle skulle få muligheten til å fremme sine syn. Og det er like viktig å få fram synspunktene fra en liten som fra en stor aktør.
– Vi må tenke at vi er ett fellesskap og snakke hverandre fram, sa Vivil Hunding Strømme fra Tønsberg og Færder næringsforening da planverkstedet startet.

Hvor mange planverksteder det kommer til å bli, er avhengig av behovet framover. Verkstedene kommer til å ta for seg andre viktige temaer som er felles for alle planene.
Tettere samarbeid
Inne på selve fylkeshuset har alle prosjektlederne for de nye regionale planene funnet sammen og dannet en felles gruppe. For selv om de regionale planene og strategiene spenner seg over ganske ulike temaer, alt fra kvalifisering av innvandrere til kutt i klimagassutslipp, er det faktisk ganske mye som er felles også. Når de sitter sammen er det for eksempel lettere å se at ja, folkehelse – for eksempel – er viktig for både innvandrere og for å få ned CO2-utslippene.
– Fylkeskommunen har en viktig rolle når det gjelder å se på tvers av sektorer og fag for å avveie interesser og oppnå ønsket utvikling i fylket. Samfunnsutfordringene er komplekse, og det finnes sjelden enkle svar. Denne rollen blir vi bedre på når vi samarbeider i utviklingen av planer og strategier, sier Linda Lomeland, seksjonsleder for Samfunn og plan.
For tiden er altså planprogrammene for fem regionale planer ute på høring. Du kan finne alle høringsdokumentene her:
Høringer - Vestfold fylkeskommune
