Video: Christian Brekke / Ellen Marie Skjefstad

Fylkeskommunen styrker grepet om KI

Vestfold fylkeskommune styrker grepet for å utnytte potensialet i kunstig intelligens (KI). Med en egenutviklet KI-tjeneste og en ny veileder for bruk av KI, er fylkeskommunen godt i gang med løsninger som gir positive effekter for innbyggere og egne ansatte.

Publisert: 24.04.2025

Oppdatert: 24.04.2025 kl.11:19

Av: Christian Brekke

KI har aldri vært mer tilgjengelig, og nå er teknologien for alvor satt på timeplanen. Thor Heyerdahl videregående skole arrangerte KI-dagen i 2024, hvor både ansatte og elever på Vg1 og Vg2, samt lærlingebedrifter, deltok i foredrag og workshops om kunstig intelligens. 

«KI-dagen er en fantastisk mulighet for oss alle til å utforske hvordan vi kan bruke disse verktøyene på en ansvarlig og innovativ måte.»

- Thorny Cesilie Bie Andersen, leder ved HeyTek på Thor Heyerdahl videregående skole

Les mer: KI på timeplanen

Det er ikke bare i undervisning det skjer store ting med ny teknologi. Vestfold fylkeskommune har en praktisk tilnærming til KI, og jobber med konkrete saker for å teste ut hvilke muligheter verktøyet gir på flere arenaer. KI har på kort tid blitt innlemmet som en naturlig del av tjenestene.
Mann i et bygg

«Vårt fokus er å utforske hvordan KI kan bidra til å effektivisere og forbedre våre tjenester som en del av fylkeskommunenes totale utviklingsarbeid. KI utvikler seg raskt, og det kreves både kompetanse og ressurser for å kunne utnytte verktøyet på en trygg og hensiktsmessig måte.»

- Jens Bonde Rydhagen, seksjonsleder for digitale tjenester

Egenutviklet KI-tjeneste

Den egenutviklede KI-tjenesten Munin er en læringsressurs som i dag brukes innenfor videregående opplæring, læretid og høyere yrkesfaglig utdanning. Tjenesten benyttes også til planlegging og gjennomføring av undervisning, samt i fylkesadministrasjonen til analyse av tekst, lyd og bilde.

– Munin er et godt eksempel på en KI-tjeneste som både effektiviserer arbeidsprosesser og forbedrer tjenestene for innbyggerne, sier Rydhagen.

KI-tjenesten Munin er utviklet sammen med Telemark fylkeskommune (Telemark-versjonen heter Hugin). 

Alle med tilknytning til Vestfold fylkeskommune skal kun bruke godkjente verktøy med generativ KI. Munin og NDLAs praterobottjeneste er en kunstig intelligens-basert tjeneste designet for å hjelpe både elever og lærere i videregående skole, og  er trygg å bruke med hensyn til personvern. Les mer om NDLAs praterobottjeneste  er godkjent for bruk i undervisning. Microsoft Copilot kan brukes av ansatte.   

Veileder for kunstig intelligens i undervisning

Parallelt med satsingen på KI, har fylkeskommunen laget en veileder for bruk av KI i undervisning og læring. Arbeidet med veilederen har pågått gjennom høsten og vinteren 2024/2025, og den retter seg mot alle med tilknytning til skole og undervisning i Vestfold.

Veileder som illustrerer prosess for vurdering av hvorfor, hvordan og når KI brukes i undervisning og læring

«KI-veilederen er utformet slik at den er felles for elever, lærere og ledere, med mål om å bidra til et felles språk og forståelse for mulighetene og utfordringene ved bruk av KI i undervisning og læring.»

- Silje Stokke Beilegaard, rådgiver i seksjon kompetanse og pedagogisk utvikling

Hele veilederen ligger tilgjengelig på nettsidene til Vestfold fylkekommune, sammen med en plakat som i kortform beskriver hvorfor, hvordan og når KI bør brukes som et læringsverktøy. Det er også utformet råd spesifikt til eleven, læreren og skolelederen.

«Med en slik dialog i undervisnings- og læringsarbeid, kan ledelse, lærere og elever sammen reflektere over mulighetene og begrensningene teknologien gir. »

- Silje Stokke Beilegaard

Arbeidet med veilederen begynte med KI-dagen i oktober 2024, denne gangen arrangert av fylkesadministrasjonen. Her deltok ulike representanter fra skolemiljøet, inkludert elevråd og ungdomsråd. Refleksjoner fra KI-dagen ble brukt for å lage et forslag til KI-veileder, som deretter ble sendt på innspillsrunde og justert basert på tilbakemeldinger.

Nasjonale føringer og samarbeid for deling av kunnskap

I regjeringens nye nasjonale digitaliseringsstrategi legges det opp til at offentlig sektor i økende grad skal anvende KI for å utvikle bedre tjenester og løse oppgaver mer effektivt. Hele 80 prosent av offentlige virksomheter skal ha tatt i bruk KI i løpet av 2025, og 100 prosent innen 2030.

– Vestfold fylkeskommune svarer godt opp føringene i den nye nasjonale digitaliseringsstrategien. Vi godt i gang med å implementere KI-løsninger som effektiviserer våre arbeidsprosesser og forbedrer tjenestene til innbyggerne, sier Rydhagen.

Mål for kunstig intelligens i fylkeskommunen:

  • Gi innbyggere bedre tjenester
  • Effektivisere arbeidsprosesser
  • Forenkle manuelle operasjoner
  • Tilby gode verktøy for undervisning og læring
 

Vestfold fylkeskommune legger stor vekt på å holde seg oppdatert, og samarbeider derfor med andre fylkeskommuner.

– Vi er opptatt av å holde oss orientert i markedet. Derfor samarbeider vi blant annet med andre fylkeskommuner og utveksler idéer og konkrete løsninger med hverandre. Det er ingen grunn til at vi skal sitte på hver vår tue og finne opp kruttet på nytt hver gang, avslutter Rydhagen.

Nasjonale krav om bruk av KI

Myndighetene stiller krav om at kommuner og fylkeskommuner skal bruke kunstig intelligens på en ansvarlig og effektiv måte. Her er noen av de viktigste kravene:

  • Nasjonal digitaliseringsstrategi: Offentlig sektor skal i økende grad anvende KI for å utvikle bedre tjenester og løse oppgaver mer effektivt. 80 % av offentlige virksomheter skal ha tatt i bruk KI innen 2025, og 100 % innen 2030. Mer om Nasjonal digitaliseringsstrategi
  • EUs KI-forordning: Innføres i Norge sensommeren 2026. Regulerer bruk av KI for å sikre innovasjon og ansvarlighet. Mer om EUs KI-forordning
  • Personvernforordningen: KI-systemer må overholde personvernregler for å beskytte individers data. Mer om personvernforordningen
  • Nasjonal arena for KI: KI Norge skal fungere som en pådriver og veileder for innovativ og ansvarlig bruk av KI i offentlig sektor. Mer om Nasjonal arena for KI
  • Samarbeid og deling: Kommuner og fylkeskommuner oppfordres i ny Nasjonal digitaliseringsstratgei til å samarbeide og dele kunnskap og løsninger for å unngå dobbeltarbeid og fremme effektiv bruk av KI. Mer om Nasjonal digitaliseringsstrategi

 

Publisert: 24.04.2025

Oppdatert: 24.04.2025 kl.11:19


Av: Christian Brekke