no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk
76373

Uønsket plante skal fjernes fra fastlandsforbindelsen

Foto av Kari Therese Svinø foran en stor forekomst av den innvanderende og svartelista planten parkslirekne på Teie i Færder kommune
Det er flere store forekomster av parkslirekne i Eikeveien og Bekkeveien i Færder kommune. Ytre miljø-koordinator i Bypakke Tønsberg-regionen, Kari Therese Svinø, kartlegger forekomstene av den svartelista og uønskede arten i traseen der fastlandsforbindelsen skal grave.
Foto: Hans Christian Haraldsen Moen

Av:

Hans Christian Haraldsen Moen

Publisert:

16.04.2025

Oppdatert:

23.04.2025 kl.19:36

Skal forsøke å fjerne bekjempe den svartlistede planten parkslirekne fra traseen til fastlandsforbindelsen.
 

– Parkslirekne er vel floraens Voldemort, sier Kari Therese Svinø. Hun er ytre miljø-koordinator i Bypakke Tønsberg-regionen. 

Svinø er på befaring i traseen til den nye fastlandsforbindelsen for å finne spor av en uønsket art som det er en fordel å være kvitt når gravingen starter. 

Langs Bekkeveien på Grindløkka er det registrert parkslirekne før. Men Svinø oppdager flere nye forekomster under denne befaringen. Sannsynligvis har planten fulgt med fyllmasser som er lagt igjen i Kolberg- og Grindløkka-området. 

Hele traseen må sjekkes 

Tidligere på dagen har Svinø vært på befaring Ramberg. Der er det ikke registrert forekomster tidligere, og heller ikke denne dagen er det noen parkslirekne å se i området. Senere skal det befares i traseen på Smørberg, Hogsnesbakken, Jarlsberg og Semslinna. 

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Samarbeid med private?

Bypakke Tønsberg-regionen og Vestfold fylkeskommune lurer på å utvide bekjempelsen av den svartelistede planten til også å gjelde noen forekomster som strekker seg inn i private hager. 

– Det er et poeng å bekjempe hele forekomsten når det først skal sprøytes. Hvis ikke sprer disse plantene seg lett igjen. I private hager er det i prinsippet bare lov til å bruke hobbypreparater, mens vi i dette tilfellet kan vi tilby bekjempelse med yrkespreparater, som er mer effektive, sier Kari Therese Svinø. – Tilbudet skal selvfølgelig avklares i dialog med grunneierne, sier hun. 

Dampe jorden 

Svinø forteller at det kan være aktuelt å dampe massene som inneholder rester av parkslirekne, hvis man likevel skal dampe andre jordmasser. Fylkesordfører i Vestfold fylkeskommune, Anne Strømøy, tok opp denne metoden nylig. 
– Det er viktig at vi tar vare på den dyrkbare jorda vi har. Jord som må flyttes i dag deponeres i for stor grad, sa hun til Sandefjords Blad i slutten av mars. 

(Teksten fortsetter under bildet)

Reynoutria_japonica_in_Brastad_1.jpg
Parkslirekne ser slik ut når den blomstrer.

Parkslirekne er en invaderende art 

Planten er forbudt å innføre til landet. Det er ikke lov å plante den, kjøpe den, selge den eller spre den i Norge.  Det er bestemt i «Forskrift om fremmede organismer». 

Parkslirekne er oppført på IUCNs liste over de hundre verste invaderende artene i verden. Den er kategorisert som «svært høy risiko» på fremmedartlista (Norsk svarteliste) i 2012 og er i samme kategori i fremmedartlista i 2018 og i 2023. (Kilder: snl.no og Artsbanken) 

Ytre miljø-planen omtaler planten 

Ytre miljø-planen (YM-planen) som fulgte reguleringsplanen, omtaler uønskede hendelser, risiko og tiltak rundt blant annet uønskede arter som parkslirekne. 

Bypakke Tønsberg-regionen er et samarbeidsprosjekt mellom Vestfold fylkeskommune, Færder kommune og Tønsberg kommune.

kari therese svinø parkslirekne Ramberg P3260651_Foto Hans Christian Haraldsen Moen.jpg
Svinø på vei opp Ramberg for å se etter forekomster av parkslirekne. Foto: Hans Christian Moen
kari therese svinø parkslirekne Bekkeveien 1_Foto Hans Christian Haraldsen Moen.jpg
I Bekkeveien på Grindløkka er det mye parkslirekne. Foto: Hans Christian Moen
kari therese svinø parkslirekne Ramberg P3260632_Foto Hans Christian Haraldsen Moen.jpg
Det var - foreløpig - ingen forekomster av parkslirekne på Ramberg. Foto: Hans Christian Moen
kari therese svinø parkslirekne Eikeveien Kirkeveien Grindløkka_Foto Hans Christian Haraldsen Moen.jpg
Den største konsentrasjonen av parkslirekne fant Svinø øverst i Eikeveien mot Kirkeveien. Foto: Hans Christian Moen

 

Besøksadresse:

Kirkeveien 42
3120 Nøtterøy